Lära hund

Jag pratade med en kollega om hundträning och hunduppfostran eller vad man nu vill kalla det. Hen går en valpkurs och verkar någonstans önska att det bara var att lämna in hunden och få den fixad till 3-fikat för att sen skutta iväg mot solnedgången med en "lydig" hund. Nu har denna kollega något bakom pannbenet och inser att hen måste själv träna med hunden hemma sen. Men då kom vi in på alla miljoners miljarders olika metoder som svävar runt där ute. Den enda värre än den andra och den ena flummigare än den tredje osv. Men vilket är rätt? Varför ska jag just lyssna på dig? Varför ska jag inte lyssna på hen där? Varför säger du si men hen så?
 
Tja, finns det något rätt sätt? Vad är rätt? Vad vill man uppnå? Vill man se snabba resultat? Vad för resultat vill man ha ens? Vad är en "lydig" hund?
 
Jag har spelat för båda lagen så att säga. Jag har använt mig av metoder som går ut på att trycka ner hunden, bryta ner den mentalt för att sedan "härska". Det gör jag ALDRIG igen. Jag dör hellre än att utsätta min hund för detta lidande igen. Det skar i mitt hjärta när jag någonstans inom mig kände hur fel det jag gjorde var. Resultatet? En förstörd hund som kommer att ta år att "rehabilitera". Nu använder jag mig av positiv förstärkning. Det passar mig. Det tycker jag passar hunden. Det tycker jag är en idiotsäker metod, iallafall ur den synvinkeln att du kan inte skada hunden, varken psykiskt eller fysiskt. För varför vill du styra genom att söndra? För söndra, det är vad man gör när man använder sig av bestraffningar, korrigeringar, tillrättavisningar osv osv.
 
"Varför ska jag lyssna på dig och inte hen där?" Varför inte? Du frågar mig. Vad säger att jag inte kan lika mycket som person X där? Vad säger att person X har "rätt"? Varför ska man lyssna på lilla jag och inte en känd hundtränare på TV? Jag kan också erbjuda quick-fix's. Jag kan också quick-fixa till en hund, filma det, klippa till och göra TV på det. Jag kan skriva en hel uppsats (ringer en klocka till C-uppsatsen) om hur hundtränare på TV kan ha fått ett sådant genomslag, och det beror inte på hur "väl" hen rehabiliterar hundar. Jag kan lämna hundarna utanför detta, hen kan lika gärna ha varit känd för något annat. Allt som visas på TV är inte sant. Det finns något som heter bakom kulisserna. Det finns något som heter filmklipp. Det finns något som heter filmretuschering.
 
Var och vartannat stolpskott skaffar hund idag. De skaffar en likadan ras (gärna något stort monsterliknande åbäke) som grannen hade när en var liten som var "sååååå fin". Och så blir dessa personer helt chockade när valpen/unghunden inte är lika väluppfostrad som den där lydiga gammelhunden de minns från sin barndom. No shit Sherlock. Behöver jag ens börja var det gick fel?
 
Det jag vill komma till är att det krävs uppoffring. Tid. Engagemang. Disciplin. Konsekvens. Kunskap. En hund är en hund. Det är ett djur. En individ. Det är ingen robot som är stöpt i samma form som en miljard andra. Ingen hund är den andra lik. Detta måste man vara beredd på när man skaffar en hund, du kanske råkar få en hund som kräver massor av engagemang, eller du kanske får en hund som lojt trivs med att strosa med. Och framförallt, vad ska du ha hunden till? Promenadhund till barnen efter skolan? Då kanske den där ursöta huskeyvalpen som är så billig på blocket inte ritigt passar då. En brukshund till spår, agility eller liknande? Då kanske inte den där eleganta afghanen passar sig heller. En hund har en hjärna. Den har ett känsloliv precis som alla andra. En hund ligger på en 2-årings nivå. Vad begär du av en 2-åring? Hur fostrar du en 2-åring?
 
Vad vill du ha ut av metoden du använder? Snabba resultat? Långvariga resultat? Stark ralation? Stark tillit? Rädsla för dig? Varför lyder hunden? För att den vill eller för att den inte vågar annat? Vad är rätt? Läs på. Läs på om raserna. Läs på om metoderna. Läs på om hundpsykologi. Läs på om historian bakom. Planera.

Kommentarer
Postat av: pappsen

Det var ord och inga visor!!

2014-05-07 @ 11:56:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0