Smygrasism

Jag har (än så länge) en "vän" på facebook som hävdar sin "rätt" att säga negerboll. "För det har jag alltid sagt sen jag var liten". Men alltså... Jag blir bara matt. VAR ska jag börja. Jag brukar resonera som så, att det är ingen idé att försöka förklara något för någon som inget begriper, eller ännu värre, inte vill begripa.
 
Så, eftersom nu vissa verkar sakna en väsentligt stor del av sitt intellekt så har jag snabbgooglat fram lite länkar som förklarar på en väldigt enkel nivå varför detta "helyllesvenska" ord inte bör användas i vardagligt tal i det svenska språket.
 
http://jespershuja.wordpress.com/2013/01/04/ett-afrosvenskt-perspektiv-pa-fragan-om-ordet-negerboll/
http://bilanosman.bloggproffs.se/2012/12/12/negerboll-ar-och-kommer-alltid-att-vara-rasism/
http://nyheter24.se/debatt/768471-negerboll-ar-ju-samma-sak-som-att-saga-vitlok
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article18635957.ab
 
Nej, bara för att din invandrarkompis också säger negerboll eller tycker att det är okej att säga negerboll så är det inte det. Det ringer en klocka i mitt huvud, kolonialslavar som angav varandra, judar angav andra gömda judar, kvinnor som springer männens ärenden i maktens korriorer. Varför gör man så? Jo, man vinner på det själv, man slickar uppåt mot herrarnas rövar för att få det bättre själv. Det kallas samhällsstruktur. Sånt ändras hela tiden. Sånt motverkas av de som är högst i hierarkin.
 
Vitlök, pepparkaksgubbar, svenska flaggan osv. har ingen värdeladdning i sig. Det har aldrig använts för systematiskt förtryck. Att jag går och viftar med svenska flaggan på jobbet och sjunger nationalsången är inget fel i sig. Hade det däremot gått hand i hand med mina övriga tankar och åsikter om rasbiologi eller liknande så åker jag på fan om jag skulle göra det. Det är inte svart eller vitt gott folk. Ja, det beror väldigt mycket på VEM som gör vad.
 
"Jag är inte rasist, alla som känner mig kan intyga detta". "Inte rasist, men...." Men, vaddå? Jag är inte rasist men jag sympatiserar med rasistiska tankar och fördomar. Nja, du kanske inte är rasist för att du utrycker dig rasistisk, tänker rasistiskt osv, men du.... Jo, du är nog lite smygrasist vare sig du vill det eller ej. Gör som jag, vill du inte vara rasist, tänk inte rasistiskt.
 
Enligt min erfarenhet så försvaras rätten av att få säga "negerboll" av en viss typ av människor. Detta är i huvudsak män. Vita män. Vita män med skev kvinnosyn. Män som gärna drar höhö-skämt om kvinnor vid spisen. Höhö-negerskämt. Höhö-skämt om alla de stackare som står under dom i hierarkin, och det är typ, alla. Och det luriga med dessa män gott folk, tyvärr är inte dom stämplade i pannan. De är runt omkring oss, precis som du och jag. Men det värsta är, de finns inom oss. Våra tankar och rädslor gottar ihop sig till en redig rasistgegga när vi är små och svaga.
 
Hur långt ska vi värna om svenska traditioner? Från vår egen barndoms tid? Mammas och pappas barndoms tid? Mor- och farföräldrars barndoms tid? Tidig kristen tid? Förkristen tid? Hur långt ska vi gå tillbaka för att värna om det "äkta" svenska? Ska vi värna om vårat senska arv på någon annans bekostnad? Vill vi bygga våra helylle svenska traditioner på andra människors blod och tårar och lidande? Hur mycket icke-svenskt får/ska vi ta emot? Tacos, kebab, pizza? Vad är bra att ta emot och vad är dåligt? Vem bestämmer det?
 
Ett tips, öppna inte käften och hugg emot om du inte har kött på benen. Framförallt inte om du inte är beredd att erkänna för dig själv och andra att du kan ha "fel".
 
Samma facebook-"vän" hostade även ur sig en status om hur homosexuella även i sin tur kränker hela Ryssland också. OCKSÅ. Hör ni det, också. Buhu buhu, det förtryckta, de förföljda, de jagade, de hotade slår tillbaka mot den store tyrannen. Men stackars lilla Putin, han får inte mörda folk som inte ens rör honom, vad ska han nu roa sig med? Näe, denna facebook-"vän" har nog sett mina sista statusar. Jag är inte vän med kryp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0