11.10.31 Halloween

Idag är det Halloween, eller Samhain som det kan kallas i min värld. Fast jag är en syndare och ska ha halloweenfest till helgen istället då självaste allhelgonahelgen är. Förvirrande? Då ska jag förtydliga lite.

Halloween:
Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden.

Alla helgons dag:
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne.

Allhelgonadagen:
Den 1 november, allhelgonadagen, har katolska kyrkan sedan 700-talet firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen efter, den 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar.
Allhelgonadagen var också tänkt som en ersättning för Samhain. Men den nya helgdagen lyckades inte utrota det folkliga firandet. På 1000-talet gjorde kyrkan ett nytt försök att utrota Samhain genom att även införa alla själars dag.

Sammanfattning:
Halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag är TRE olika högtider. Dom LINKAR varandra i mycket och dom har samma rötter.
Halloween infaller alltid den 31 oktober medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före alla helgons dag (fredag) som är första lördagen i november, oavsett datum.

Att påstå att Halloween är ett komersiellt jippo som USA har kommit på för att tjäna pengar är inte riktigt sant. Det är precis samma jippo kring Jul, om inte hundra gånger värre. Men det gör inte julen mer påhittad eller mindre religiös än Halloween för det. Att medelsvensson har tagit till sig Halloween och "trickn'or'treat" amerikanska influenser är genom media. Men dom som verkligen firar Halloween eller Samhain (som jag) är precis lika religiösa som vilken svensk kristen som helst. Vi har något här i landet som kallas religionsfrihet och det ska respekteras åt alla håll, även om man utövar en minoritetsreligion.

För mig är det skillnad på Halloween och Halloween. Den Halloween där jag klär ut mig och spökar till det är en lek som är spännande och ett roligt avbrott i vardagen. Det har inte mycket med min religion att göra. Den Halloween där gränsen mellan "den levande världen" och "de dödas värld" är som tunnast är en annan sak. Det är lika seriöst som den kristna nattvarden eller dopet till exempel.

Läs mer på:
http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=3218
http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=790
http://www.wicca.nu/vadarwicca/hogtiderna.html
11.10.15 Halloween närmar sig

Halloween börjar närma sig. Frågan är om jag ska hinna knåpa ihop Shaggy och Scooby Doo eller om jag får hitta på något annat.

footballer pictures


11.10.15

Wohoo, apan har äntligen lyckats få jobb. JB's el tyckte visst att han var något att ha. Skämt å sido, klart att dom ville ha honom.

scuba diving in menorca

Idag kanske det blir en Ikea-tur med syrran. Pojkarna får vara med Johan som ska meka med E-C's bil.
11.10.05 A-barnet

Johan och Eldar ska gå på valpkurs, och jag och Charlie ska gå på lydnadskurs på hundhuset i höst. Fast jag råkade halka in på en till valpkurs med Eldar i Råneå också. Jag tror att den lilla parveln klarar av så många kurser, med tanke på hur aktiv han är. Dessutom så verkar han vara ett lovande lydnads- och agilityexemplar. Redan som liten pupp så såg vi hur smidig och hur lätt han verkade ha för sig att hoppa osv, så agility är ett måste när han har åldern inne. Sen så har vi märkt hur kontaktsökande han är och att han har en bra fallenhet för att lyssna och följa med, så lydnad blir det också.

Vi sopade mattan med dom andra barnen på kursen, iallafall om man ska tro på svärmor. "Vilket A-barn!!", ylade hon när kursen var slut. Jag är väl inte störtförtjust i mångt och mycket om vad instruktören har att säga om hunduppfostran. Jag är av den åsikten att mina metoder fungerar bäst (för mig iallafall) och jag har lyckats uppfostra en charmör tidigare, så något rätt måste jag ha gjort. Hur som haver, jag ser det mer som bra hjärngympa för oss och bra aktivering för vilden.

Eldar klarade övningarna galant. Vi stod i en ring och skulle en och en gå runt ringen och sick-sacka mellan ekipagen. Eldar hade snarare svårt att släppa mig med blicken än tvärtom. Han låg fint vid mina fötter och stirrade på mig mest hela tiden. De andra valparna skällde, hoppade runt eller var rädda, men inte min trygga piraya.

Näe, nu har jag skrytit klart, nu får ni titta på bilder på A-barnet istället.
11.10.05 Stockholm

Snabb summering av Stockholm. Rosendahls trädgård, utställning om Inkaguldet i bergrummet, shoppa, shoppa, shoppa, äta på restaurang, dop i Norrköping, konstaterande av att jag behöver gå på viktreducerande diet.


11.10.05 Back in town

Kul att vara i Stockholm och få vila upp sig lite, men det är skönt att vara hemma igen.
RSS 2.0