11.10.31 Halloween

Idag är det Halloween, eller Samhain som det kan kallas i min värld. Fast jag är en syndare och ska ha halloweenfest till helgen istället då självaste allhelgonahelgen är. Förvirrande? Då ska jag förtydliga lite.

Halloween:
Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden.

Alla helgons dag:
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne.

Allhelgonadagen:
Den 1 november, allhelgonadagen, har katolska kyrkan sedan 700-talet firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen efter, den 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar.
Allhelgonadagen var också tänkt som en ersättning för Samhain. Men den nya helgdagen lyckades inte utrota det folkliga firandet. På 1000-talet gjorde kyrkan ett nytt försök att utrota Samhain genom att även införa alla själars dag.

Sammanfattning:
Halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag är TRE olika högtider. Dom LINKAR varandra i mycket och dom har samma rötter.
Halloween infaller alltid den 31 oktober medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före alla helgons dag (fredag) som är första lördagen i november, oavsett datum.

Att påstå att Halloween är ett komersiellt jippo som USA har kommit på för att tjäna pengar är inte riktigt sant. Det är precis samma jippo kring Jul, om inte hundra gånger värre. Men det gör inte julen mer påhittad eller mindre religiös än Halloween för det. Att medelsvensson har tagit till sig Halloween och "trickn'or'treat" amerikanska influenser är genom media. Men dom som verkligen firar Halloween eller Samhain (som jag) är precis lika religiösa som vilken svensk kristen som helst. Vi har något här i landet som kallas religionsfrihet och det ska respekteras åt alla håll, även om man utövar en minoritetsreligion.

För mig är det skillnad på Halloween och Halloween. Den Halloween där jag klär ut mig och spökar till det är en lek som är spännande och ett roligt avbrott i vardagen. Det har inte mycket med min religion att göra. Den Halloween där gränsen mellan "den levande världen" och "de dödas värld" är som tunnast är en annan sak. Det är lika seriöst som den kristna nattvarden eller dopet till exempel.

Läs mer på:
http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=3218
http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=790
http://www.wicca.nu/vadarwicca/hogtiderna.html
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0