I människans tjänst

Detta med husdjur. Människan är riktigt grym när det kommer till husdjur. Husdjuren är till för att behaga oss, finnas till för vårat nöjes skull. De ska komma färdiga i ett socialiserat och färdigtränat paket. Handtama, skötsamma, inlärda med alla tix och goda vanor som ägarna kan tänkas vilja ha. Djuren ska helst förvaras på utsedd plats när ägarna inte har tid för det. Detta gäller för alla djur, hästar, hundar, fåglar och diverse smådjur. Jag tänker speciellt på smådjur som olika gnagare. Ett aktuellt ämne då jag nyss har blivit hamstermamma.
 
Normalt köps gnagare till någon tjatig liten unge. "Maaaaaaaamma, jag vill ha. Jag vill, jag vill JAG VILL!!!" Ungen är lyrisk i en vecka eller så sen lockar diverse elektronik mer. Efter en tid så märker familjen att deras nya husdjur är ju skittråkigt. Det ligger mest och sover och bits när dom vill ta upp och gosa med gnagaryngligen. För att alla vet ju, att det flesta ungar vill ju inget annat än att mysa. *ironi* Barn har spring i benen, även djurbarn. Det här med handtam, ingick inte det? Tänk själva att aldrig få gå ut ur ett rum i huset och när du väl får det, ja då ska du snällt sitta stilla i en soffa och ignorera den nya spännande världen utanför. Gör du inte det så åker du in i rummet igen och får inte komma ut igen.
 
Sen har vi det här med burar. VEM faaaan har bestämt storlekar på burar till diverse gnagare. INGEN som har haft gnagare själv eller är noll införstådd med djurpsykologi och djurs naturliga liv och drifter. Hamstrar och kaniner har verkligen dragit nitlotten. Hamstrar och kaniner är de mest "barnvänliga" djuren på marknaden. Råttor går bort då de har ett dåligt rykte och lockar nog mer råttentusiaster som kanske är lite mer införstådda med en råttas natur. Men dessa stackars hamstrar och kaniner. Hur ser hamster-/kaninburar ut idag? En liten låda på golvet och i bästa fall någon centimeter med spån i botten. Hamstrar blir iallafall välsignade med ett hamsterhjul och diverse gräsliga, plastiga, färglada leksaker och tunnlar.
 
Jag hörde av en icke djurmänniska i veckan; "Men sett till dess (hamsterns) storlek så behöver den inte så stort". Åh suck och stön. Okej, häng med nu. Vi har två personer.
En person A på 190 cm.
Vikt över 150 kg.
Intressen: Diverse elektoniska prylar (dator, tvspel osv)
 
Och så har vi en person B på 150 cm.
Vikt 45 kg.
Intressen: Idrott. Natur. Odla. Osv.
 
Vi har två lägenheter åt dessa. Vi har en etta på 15 kvm och vi har en trea på 90 kvm. Hur ska vi fördela dessa? Eftersom person B är liten så borde hen få den mindre lägenheten och person A borde får den större. Dessa personer få aldrig lämna hemmet ever again och måste då pynta sina bostäder för att få den stimulans de behöver. Fortfarande rimligt med fördelningen?
 
Så varför ska då en liiiiten hamster förvisas till en liten fängelsecell med noll möjlighet till att kunna leva ut sina naturliga drifter. Hur lever dom i naturen? Kaniner och hamstrar lever i skog och på stäpper. De lever i hålor i marken som de GRÄVER själva. När det gräver under marken så stöter de på kvistar och grenar som måste GNAGAS bort. De springer mil och åter mil om dagarna i jakt på föda och undkomma rovdjur. Är det konstigt att de är understimulerade och gnager hejvilt på allt så fort de får komma ut. För en morot och lite hårdbröd stillar knappast deras gnagbehov. För guess wha? Det är en gnagare, gnagare gnager. Det är därför de kallas för gnagare.
 
Det jag vill komma till är att skaffa inte djur om ni inte kan tillgodose djurets naturliga behov. Hur lever dom i det vilda? Kan jag tillgodose dessa behov? Kan jag inte? Nähäe då kanske det urgulliga djuret inte passar mig? För är det rätt att stänga in det och fördöma det till ett begränsat liv bara för att jag vill, jag vill, JAG VILL?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0